En stor del av att läsa är att komma ihåg vad man läst. Minnesfunktion är inte bara en stor del av läsningen utan även i livet som helhet.
För några veckor sedan fick jag ett samtal. Kvinnan som ringde har en son som har lite svårt i skolan. Hon var fundersam över om vår kurs kunde vara något för honom. Flera gånger under samtalet nämnde hon att han har dåligt minne.
Många tänker på minnet som en fast funktion som aldrig ändras, men precis som iq ändras det under livets gång. Något man inte tänker på är att man faktiskt kan träna minnet och förbättra det. Jag brukar ofta ta våra ”minnesmästare” som exempel, de som bara på en dryg minut kan lära sig ordningen på två kortlekar utantill. Visst, många av de som håller på med det har antagligen lättare för det än många, men det alla dessa som tävlar har gemensamt är att de faktiskt tränar flera timmar varje dag.
Minnesträning
Det finns ett online-baserat program som heter Robomemo. Det är konstruerat för att förbättra arbetsminnet. Arbetsminnet räcker några sekunder i motsats mot korttidsminnet som räcker upp till 20 minuter. I det stora hela är det ett bra program. Det är utformat för att träna det visuella.
Robomemo är bra. Kanske det bästa som finns online just nu på svenska när vi pratar om minneshantering på nätet. Svårigheten som de har är som alla inom dagens pedagogik. Robomemo är ett träningsprogram. När man ska göra något är det alltid bättre att förstå hur man ska göra först, innan man börjar träna. Det förklarar man tyvärr inte.
Så här tränar du upp ditt visuella minne
Min gudson kom tillbaks från skolan en gång när jag var där och fikade (det här har jag skrivit om det är jag säker på. Eller?). Det lyste ur ögonen på honom av glädje. Han berättade att han precis fått alla rätt på ett prov.
–”Hur gjorde du det?” frågade jag.
-”Jag fuskade” sa han och slokade med huvudet.
Ojdå. När jag frågade honom hur han hade gjort det sa han att han hade bara gjort en bild av A4:n som provet skulle vara på och skrev av det. Han höll upp handen för att visa var hans ”bild” var någonstans.
-”Det är bra”, sa jag. ”Fortsätt att fuska.”.
Gå in på Robomemos hemsida. Gå in på Cogmed Jm. Gå in på Berg och Dalbana.
När du kommer in på sidan kan göra en bild av bollarna och ”stolarna” som de sitter i. Du behöver inte ha med träden eller plottret. Bara bollarna. Så gör gärna bilderna stiliserade.
Det som är viktigt med hur bilden är att:
• Avstånd. Ha den på cirka 40 cm avstånd.
• Klara färger. De ska inte simma ihop eller vara grumliga.
• God Skärpa. Precis som en kamera så har mentala bilder en viss skärpa. Gör din bild knivskarp.
• Bilden ska vara stilla och inte röra sig.
• Korrekt storlek. Den ska vara stor och tydlig. Gärna 2xA4.
Tips: Många tycker det är enklare att göra det här om man blundar. Kanske framför allt i början när man lär sig att förbättra sina interna bilder.
Har du gjort den bra? Se nu till att hålla uppmärksamheten på bilden ett litet tag. Gör det här en liten stund och håll uppmärksamheten på den. Vila lite sedan. Gör sedan bilden igen. Gör den lite bättre och håll uppmärksamheten en liten stund längre sedan.
Som med allt man gör för att bli bättre är kvalitén oerhört viktig. Gör du det här rätt så kommer du väldigt snabbt avancera i hur många bollar du kan klara av.
Det är inte alltid lätt att göra rätt från början. Skälet till att min gudson kunde skriva alla rätt på det provet var att han kunde se bilden av A4:an så tydligt att han kunde läsa texten
Alla har vi bilder av en mängd saker. Jag brukar ofta ta sakerna i köket som ett exempel. Du behöver inte fundera på vad som finns i skåpen, du vet det redan. Det är visuellt. Hur du gör bilderna är en personlig vana. Trickset och intentionen med att göra bilderna på det sättet jag förklarar här är att det kan bli en vana. Det är först då det här egentligen gör riktig nytta. Prova, det kan gå snabbare än vad du trodde.
Jag förklarar i det här brevet lite kort om hur man kan göra bilder för att få bättre hågkomst. När man pratar med minnesmästarna så pratar de endast om strategier. Det här är en strategi som jag läste någon som kom 2-3:a i SM för några år sedan när det gäller att memorera sekvensen av ett par kortlekar. Han föreställde sig vägen han kör till sitt jobb. Sen satte han ut korten utefter vägen. Inte ~10 cm höga, nej, hans kort var 3-4 m. Han ställde första kortet vid vägskylten utanför hans uppfart. Sedan satt han ut korten längs vägen. När han sedan skulle komma ihåg dem så “körde” han bara vägen och då stod ju korten där.
Vill du veta mer om mentala bilder läs om Stephen Kosslyns arbete. Han säger att ”Vi bearbetar mentala bilder med samma funktioner som vi bearbetar perceptionell data” (det vi ser). Du hittar mer information på Stephens hemsida.
Du kan även läsa om Stephens arbete i en artikel skriven vid Umeå Universitet.