Den giftiga sanningen – Varför är det så svårt att förklara vad Kattmodellen är

Har du någonsin ätit fugu? Det är en fisk som mest äts i Japan. Fugu är en giftig fisk. Sedan år 2000 beräknas 20 människor ha dött efter att ha ätit den. Det sägs att perfekt tillagad fugu, eller blåsfisk, lämnar lite av giftet kvar, precis så att läpparna domnar lite grand när man äter den. Nu när jag har beskrivit den så vet du ju hur den smakar. Eller?

Att kunna förstå någonting består av två saker:
* Dels att man har någon slags grundläggande mekanisk eller teknisk förståelse för frågan
* Dels att man har en upplevelse av att man förstår

Den ena delen är som ett pussel. Det finns ett antal pusslebitar som har varsin plats. Var pusselbit har en färg och en form. När de ligger på rätt plats kan man se helheten. Ofta, när man lägger vanliga lite enklare pussel, börjar man med att ordna vissa områden efter färg. Om man är färgblind blir det genast betydligt svårare att börja lägga pusslet. Sedan går man in lite mer på detaljnivå och börjar försöka hitta bitar som passar med varandra. För att man ska kunna göra det här krävs en del metastrukturer, t.ex. att kunna se färger och förstå vilka former som passar ihop med varandra.

För de flesta, för att kunna ha en upplevelse att förstå vad det handlar om måste man oftast ha varit med om det alternativt en väldigt snarlik upplevelse.

Kattmodellen är uppbyggd på hjärnbanor och tankar som för de flesta är ”undermedvetna”. Så t.ex. om jag frågar dig hur det ser ut hemma i köket, vilken färg det är på köksluckorna, så tänker de flesta inte på att de måste ha en bild av hur det ser ut. På samma sätt måste man ha en visuell representation av ord för att kunna stava. Annars så blir det som för min brorson. Han försökte stava ordet ”stjärna”. Dock så försökte han ljuda stj-delen och då blev det sk-ärna.

Inom den traditionella pedagogiken så hävdar man att läsning och skrivning är fonetiskt baserad. Trots att det finns personer som har varit döva sedan födseln och kan läsa och skriva obehindrat. Trots att det inte går att stava ljudbaserat. Trots att vi använder våra ögon när vi läser. All läs- och skrivpedagogik i Sverige är fonetiskt baserad.

Därför är det så svårt att förstå vad Kattmodellen är innan man varit med om en kurs. Den har en helt ny utgångspunkt.

För 10-15 år sedan så kom det nya regler i Japan som gjorde att antal dödsfall sjönk dramatiskt i samband med fugu. Krav på utbildning för de kockar som tillagar den och förbättrade rutiner. Tydligen så finns det de av det gamla gardet som har slutat äta fugu för de tycker en del av charmen har försvunnit. Tacka vet jag utvecklingen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.