För 10 000 år sen

För 10 000 år sedan så bodde vi mest i grottor. Man kan undra över varför vi inte gör det längre.  Ett enkelt svar är att människan vi konstant strävar framåt och utvecklas. En av konsekvenserna av framåtsträvande borde vara att om något effektivare och bättre dyker upp så borde det ersätta vad som än var dess föregångare. Tyvärr är vi som människor inte så konsekventa som man kanske kunde önska. En del gillar helt enkelt att hålla kvar vid det som är.

Jag skrev redan för flera år sedan om ett exempel som jag anser vara bland de värsta. Ignaz Semmelweis upptäckte att om man tvättade händerna så minskade dödligheten avsevärt på sjukhusen bland framför allt barnföderskor. Den sjönk från 10-35% till under 1%. Det tog flera decennier för denna metod, som var ganska enkel att testa, att bli accepterad. Ignaz, istället för att bli hyllad som hjälte blev ihjälslagen av vakter på ett mentalsjukhus vid 47 års ålder. Han blev så förbannad på andra läkare som inte accepterade detta att han kallade dem barnmördare.

John Lykoudis var en grekisk läkare som 1958 gav sig själv antibiotika för att bli fri från magsår. Han lyckades och började ge sina patienter samma behandling. Istället för att bli hyllad som hjälte så fick han böter för att han använde otillåtna metoder. Cirka 10-15% av befolkningen har magsår.

1910 så demonstrerade uppfinnaren Henri Coanda ett jetflygplan för första gången. Planet kraschade dock nästan direkt efter starten. Det tog mer än två årtionden innan jetmotorn kom upp i luften igen.

Om man går igenom historiens kunskapsbank så hittar vi gång på gång exempel på det här. Jag undrar hur mycket längre vi hade kommit i utvecklingen om varje gång något effektivare hade kommit hade ersatt dess föregångare.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.