Ögonvittnen inte pålitliga

Brottslingar blir skickligare och skickligare och lämnar sällan några spår. Ögonvittnen är en av polisens absolut bästa och viktigaste källor för information vid brott. En ganska intressant artikel som finns översatt på Google translate handlar om en studie vid Lunds universitet om ögonvittnens pålitlighet.

Jag har förut skrivit om Lars Ohlys match där han spelade mot Nacka Skoglund. Tydligen var han för ung för att vara och han säger “Ohly har en tydlig minnesbild”. Ett minne.

Ett exempel som forskaren vid Lunds universitet tar upp är att flera av vittnena som beskådade Anna Linds överfall sa att förövaren var militärklädd. Det stämde inte, han hade vanliga sportkläder.

Detta betyder att de gör informationen. Det blir förstå en extra stark sådan effekt när man är väldigt stressad, som jag gissar att vittnena till Anna Linds mord var.
Vi menar att många som har bekymmer med läsning och skrivning har minnesbilder när det gäller orden som är långt ifrån optimalt gjorda. Det vill säga att man gör alltså om informationen, precis på samma sätt som ögonvittnen.  Sedan blir det ett mönster och en stressituation för ögonvittnen och i många fall även för barn och ungdomar som har svårigheter med läsning och skrivning.

Att göra om information verkar alltså vara en helt vanlig hjärnfunktion. Det här kan även förklara att många som har bekymmer med detta har svårt att stava.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.