Hur fungerar mentala bilder?

När jag var 14 så hade jag ett starkt intresse för datorer och en liten svart tv som jag brukade använda. Jag spelade även på den. Men ofta tog jag mig besväret och flyttade in datorn i vårt vardagsrum där det fanns en stor färgtv.

Att titta på en film på en liten svart tv och att gå på bio med en gigantisk duk, färg och en ljudanläggning som man kan känna i maggropen är två helt olika upplevelser.

Jag tänkte vi ska göra ett experiment på hur det där fungerar för oss kognitivt.

Har du någonsin varit totalt inne i något du gjort? Kanske sett en film/tv-serie eller någon hobby eller något annat som du uppskattar att göra? När du är trollbunden.
Tänk på ett glatt semesterminne. De flesta kan ha det som en videosekvens. Kanske har du ett minne från semestern. Kanske är det när du är på dansgolvet, har middag med någon du tycker om väldigt mycket, är på stranden eller något ännu trevligare.
Ha det minnet svartvitt och litet. Svagt ljud.

Testa av din upplevelse. Känns den svag eller starkt?

Gör nu tvärtom. Ta samma minnessekvens och förstora upp den som en bioduk. Ha färg. Dra upp volymen och ‘känn’ det i maggropen. Nej, gör det ännu större och maffigare. Gör färgerna ännu fylligare. Kanske du t.o.m kan känna hur marken känns under fötterna och hur det luktar.

Var det någon skillnad i upplevelse?

De flesta har antagligen så mycket inlevelse att de upptäcker en skillnad. Så det innebär att hur vi gör de här påverkar resultaten.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.