Hur vi läser

När vi börjar skolan börjar vi oftast med att lära oss bokstäverna i alfabetet. Därefter går vi över till enklare ord. När vi börjar behärska orden börjar vi läsa flera ord i taget. Därefter börjar många läsa flera ord i taget. Vissa läser till och med ett helt stycke i taget. Många hoppar över ord. När jag själv läser kan det hända att jag totalt utesluter vissa av delhandlingarna eller kapitel för att de inte intresserar mig.

I skolan betonar man högläsning. Det finns två anledningar. Det är ett sätt att mäta läsförmågan. Det andra för att man försöker förstärka den ljudbaserade komponenten. Jag frågar oftast våra kursdeltagare om de tycker om att läsa högt. Ibland så tycker de att det är acceptabelt, lite beroende på om det bara är en förälder som är med eller i skolan. De allra flesta avskyr det dock. Det här är inte ett bra sätt att lära barn att läsa. Människor generellt fungerar så att ju roligare de tycker något är desto bättre blir de på det.

Det viktiga när man läser är att kunna följa den röda tråden. Det innebär att man t.ex. kan hoppa över ord som är för svåra, så länge man kan följa den röda tråden. Det blir mycket roligare att läsa och lättare att följa den röda tråden. Man kan alltid markera ord man inte kan än och gå tillbaks och lära sig dem.

 

Ps. Om man på något sätt ska visa bokstäverna som man ofta gör i klassrum runt om i Sverige för förstaklassare så bör man ha svarta bokstäver på vit bakgrund. Man bör ha en varje bokstav avskild från de övriga så det inte blir en överväldigande stor massa av bokstäver. Man bör även ha bilderna som brukar användas för att illustrera bokstaven i svart-vitt. Kanske inte riktigt lika roligt? Antagligen inte om inte läraren säger något. Vem vet, men det är definitivt effektivare.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.