När Lotta ringde och ville intervjua mig för FDB´s (Föräldrar med dyslektiska barn) tidning ställde jag givetvis upp. Självklart är det bra med mediauppmärksamhet för oss, men det ger mig också en möjlighet att utvecklas. Att tänka till ännu lite mer och bli ännu klarare och tydligare. Något jag insåg är att vi inte har någon formell version av hur vi lär oss att läsa och skriva. Här är den första versionen av Kattmodellens lässtege, hur vi lär oss att läsa och skriva.
1.) Man lär sig tala och förstå språket.
2.) Bokstäverna. Man lär sig hur de ser ut och hur de låter.
3.) Ordningen på bokstäverna – Alfabetet.
4.) Hur man stavar enkla ord. Katt. Bil. Man lär sig att ljuda ut ord. Gör man rätt behöver man bara göra det en gång, kanske ett par gånger beroende på ordets svårighetsgrad i förhållande till ens förmåga. Alternativt kan man be någon annan berätta vilket ord det är efter att man försökt. När man vet vilket ord det är skapar man sig en intern bild av ordet och kopplar ihop den med hur det låter. Det blir en symbol istället för något som man hanterar bokstav för bokstav.
5.) Man börjar skriva enklare meningar.
6.) Under steg 4-7 så lär man sig bli så pass bra på att lära sig nya ord att när man väl kan dem så lär man sig att se dem och behöver inte läsa dem bokstav för bokstav. Hela ordet blir en symbol. Det innebär att när man ser den så vet man vad den betyder utan någon tolkning annat än på samma sätt som när man ser en dörr, en cykel eller en bil. Man vet direkt vad det är. Det här är en visuell referens.
7.) Nu börjar man kunna orden så pass bra att man kan börja läsa flera ord i taget. På samma sätt som när två av ens kompisar kommer så behöver man inte tänka – ”Det där är lisa och det där är peter”. Man bara ser orden och vet direkt vad de betyder.
8.) Nu börjar man kunna läsa hela stora delar av en mening eller en hel mening i taget. Vissa kan läsa ett helt stycke i ett steg. Rykten gör gällande att t.ex John F. Kennedy kunde läsa en hel sida i taget på det sättet.
Ps. Kan det vara så att det här inte finns inom den traditionella pedagogiken? Det här är det närmaste jag hittade och den är inte särskilt bra. Skriv gärna något om du känner till en bättre. Länk på forskning.se: http://www.forskning.se/nyheterfakta/teman/lasning/tiofragorochsvar/narlarsigbarnattlasa.5.303f5325112d7337692800015549.html