Lustiga fenomen

Jag har tidigare skrivit nyhetsbrev om trial and error. När man som jag har utbildat tusentals elever så snubblar man förstås över en hel del lustiga fenomen ibland. Vi menar att Kattmodellen är ett generellt tankemönster som om det implementeras korrekt fungerar det för alla. 100% resultat. Vi brukar säga 60-80% då vi tenderar att göra lite försiktiga prognoser och det är svårt att få alla att göra rätt oavsett hur bra man utbildar.
Inom skolvärlden så hävdar man att man lär sig olika, och har egentligen inga alternativ till det. Det här är, om du frågar mig, bara halva sanningen. Vissa saker gör alla mer eller mindre exakt likadant. Ta cykling, att köra bil, lyssna på musik osv. Andra saker däremot gör vi olika. Hur man kommer ihåg vad man ska handla t.ex. Vissa skriver lappar, andra skriver lappar som dom glömmer hemma och ändå kommer ihåg vad det står där (visuellt minne) andra rabblar en ramsa med sakerna på osv.

En av ‘avarterna’ om man vill kalla det för i Kattmodellen är att det är ganska viktigt vad man kallar den visuella representationen av ordet som vi lär ut (ordbild).

Jag hade en flicka på kursen här förrförra helgen som inte kunde göra det hon skulle göra, och för mig så är det här ett rent semantiskt bekymmer. Vi pratar ju om mentala bilder och hur man gör dessa. Den här flickan kan inte göra en mental bild på det sättet vi pratar om det. Hon måste göra på ett lite annorlunda sätt. Det här är inte direkt ovanligt, kanske 2-5% av våra kunder uppvisar den här svårigheten. På engelska, framför allt i Usa, är det lite lättare. De har det inbyggt i språket med t.ex “I see your point”, “I see” (jag förstår), “I can picture that” (jag kan föreställa mig det) osv. På svenska har vi inte det här med det visuella inbyggd på samma sätt.

Så för att kunna göra vår utbildning ännu lite bättre (något vi för övrigt ägnar ganska mycket tid åt) så måste jag alltså implementera detta i vår standardutbildning. Det är lätt och fort gjort när man väl vet hur man ska göra.

En av mina studenter var med både på kursen förrförra helgen och den som jag hade förra helgen. Han tyckte att jag hade hållit två helt olika kurser. Jag tog det här som en utbildningsmöjlighet och förklara när man har en fungerande grundstruktur så behöver man bara göra det bättre. Varje gång.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.