Sanningen är som poesi
1957 kom filmen ”12 Angry Men” ut. En tolkning är att filmens grundtema är människans förmåga att hantera information korrekt. Handlingen är ganska enkel. En jury ska bedöma huruvida en mordanklagad är skyldig eller inte. Vad som först tycks vara ett glasklart fall blir snart en mer och mer invecklad historia. Generellt är jag inte särskilt förtjust i så här pass gamla filmer men jag slogs av den oerhörda integriteten av personen som börjar ifrågasätta den allmänna uppfattningen om bevisningen. Folk blir oerhört irriterade på honom och tycker han är idiotisk, men han står på sig och menar att man åtminstone ska gå igenom bevisningen noga.
En annan film med objektivt samma grundtema är ”The big short”. Man skulle kunna säga att den även handlar om girighet, lögner och ett korrupt ekonomiskt system. Filmen startar med ett citat från den skarpsynte Mark Twain:
It ain’t what you don’t know that gets you into trouble.
It’s what you know for sure that just ain’t so.
Den handlar om den amerikanska bostadsmarkadens kollaps i USA 2008. Huvudfigurerna är de få som listar ut att bakgrunden till bostadsmarknaden inte alls var särskilt stabil och ”blankar” den. Att ”short” eller ”blanka” något betyder att man satsar på att det ska gå ner. Man kan ju fundera över hur det kommer sig att något så grundläggande för våra liv och vår ekonomi, kan missbedömas så till den massiva grad av en så stor grupp människor som anses var experter.
Men det handlar om vår förmåga att korrekt kunna bedöma informations trovärdighet. När man utbildar som vi gör måste man hålla reda på hur korrekt information är. Både ens egen förmåga samt även elevernas. Nu kanske man tänker att vi har ett system för det här. Vetenskapen är ju framtagen av människor för att kunna bedöma informations trovärdighet. Och det stämmer och för det allra mesta gör den ett fantastiskt bra jobb med det. Tyvärr är det ju så dock att det ibland misslyckas. Här är ett experiment där man testar 100 vetenskapliga studier (http://www.vox.com/2015/8/27/9216383/irreproducibility-research). En av kriterierna för att något ska anses vara vetenskapligt är att resultaten ska vara replikerbara. Dessa studier blev alla publicerade i de mest ansedda vetenskapliga tidsskrifterna. Över hälften av studierna gick inte att replikera.
Nyligen var det en kvinna på en av våra utbildningar. Hon hade tagit upp Kattmodellen när hon hade ett möte med skolan där kommunens pedagoger var med. Där hade folk tydligen blivit upprörda. De gör samma fel som jurymedlemmarna som håller på att döma en ung man till döden för ett mord där bevisen är knaggliga. De gör samma misstag som bankmänniskorna som trodde att bostadsmarknaden var stabil och höll på att sänka USA’s ekonomi.
De tar inte reda på fakta.
Kattmodellen är den effektivaste metoden som finns för att lära sig att läsa och skriva helt för det bygger på hur de bästa redan gör.
Titeln för detta är ett citat från film ”The big short”. Hela citatet går så här: ”The truth is like poetry. Everyone hates poetry”.