Två sätt att läsa

När jag inte jobbar så är jag ganska förtjust i att läsa. Då jag har ganska många olika intressen så har jag en ganska stor spridning på de böcker jag läser och har läst. Böcker om hur det vestibulära systemet (balanssystemet) fungerar, hur vi hanterar visuell information, de ryska klassikerna (jag älskar fortfarande tjechov) och sedan jag var tonåring har jag även läst fantasy. Det var ganska jobbigt när man var 16 och man inte förstod riktigt alla ord men åh vad jag älskade historierna. Jag läser fortfarande fantasy, men inte så mycket, det är inte helt lätt att hitta kvalitén som jag önskar.

Jag har två olika sätt att läsa på när det gäller sådant som jag vill ha informationen ur och om det är sådant som jag bara vill njuta av.
När jag läser skönlitteratur så brukar jag läsa långsamt. Jag spelar upp det som en film, jag säger orden i huvudet och bara myser.

När det gäller läsning där jag vill ha information så är det en helt annan femma. Där använder jag vad man brukar kalla för “speedreading” eller snabbläsning.

Det är inte helt olikt skumläsning. Jag låter ögonen fara över texten (utan att säga orden i huvudet), dvs jag använder endast det visuella sinnet för att läsa. Om man ska säga orden internt när man läser riktigt snabbt blir det bara rappakalja, och ska man då använda det auditiva systemet för att förstå det så går det inte.

Det ryktas att John F. Kennedy kunde läsa 10 000 ord i minuten. Jag har ingen aning om det stämmer, men upp till 1500 ord / minut ska kunna vara uppnåbar för de flesta. Som referens läser de flesta i trakterna 400-800 ord / minut.

När det gäller snabbläsning så finns det några enkla grundregler:

1.) Håll reda på den röda tråden till det du vill lära dig eller det som boken handlar om. Gör detta hela tiden.
2.) Staka inte eller gå tillbaka i texten. Det är inte viktigt att läsa varje ord, så länge du håller reda på den röda tråden.
3.) Låt ögonen glida över texten. De flesta som börjar läsa läser en bokstav i taget. Efter ett tag blir det ett ord och därefter så kan många läsa flera ord eller t.o.m ett stycke i taget. Det enda vi ska göra med snabbläsningen är att expandera och förbättra något som vi redan kan.

Det tog mig ett litet tag att få ordning på detta. Det lustiga är att jag kommer ihåg bättre vad jag läst. Framför allt i början när jag var lite ovan vid att läsa på det här sättet så kändes det som inget fastnade. Men när jag läste om böcker jag hade läst på snabbläsningssättet så kom jag ihåg det. Var skönt att få frågor om materialet och kunna svara.

/Patrick Lindblad

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.