Webbadressen är http://kattmodell.se/utskick/nyhetsbrev/AttlarasigKlockan20110905.html
”Att lära sig klockan”Att lära sig saker som de flesta tar för givet är inte alltid helt lätt. Det räcker med att en liten detalj blir knasig så kan det påverka hela det sammanhanget.

Senast jag var i Finland träffade jag en mamma och två av hennes barn. Hon ville gärna att hennes dotter på 10 år skulle lära sig klockan. Nu har jag aldrig lärt ut till någon hur man lär sig klockan. Då flickan hade varit med på en av Kattmodellskurserna så visste jag att det inte var något fel på henne kognitivt. Jag visste väl i princip i förväg att det var någon detalj som flickan inte hade förstått. Därför tyckte jag det kunde vara en rolig utmaning, ett pussel.

Det tog mig ett par-tre timmar att klura ut hur jag skulle göra det, som förberedelse innan utbildningen. Det tog väl henne lite drygt en timme tills hon kunde klockan.
Det jag gjorde under de tre första timmarna var att göra en analys av hur vi läser klockan. Det är inte helt lätt eftersom information som man besitter och tar som given bara finns där – det är lite som att fråga en fisk om vatten eller berätta för någon hur man ska göra för att cykla. Jag var tvungen att gå igenom det med lupp.

Jag började berätta för henne min förståelse om hur Klockan fungerar. När jag berättade för henne att tim och minutvisaren har olika skalor på cirkeln så såg jag (nästan) att det tändes en glödlampa ovanför huvudet. Resten gick jag egentligen bara igenom rent mekaniskt tills hon kunde det. I slutet på timmen kunde jag bara be henne att titta på klockan och berätta för mig hur mycket den var. Jag frågade henne 10 gånger med tiden inställd olika. Fick ett fel tredje gången jag frågade men hon justerade sig själv. Resten var rätt från början.
Det tog mig ungefär 15 minuter att lokalisera den här kunskapsluckan. Och då hon inte hade förstått grunderna för hur man läser klockan så kunde hon inte heller tillägna sig övrig information om hur man läser klockan.
Men när hon väl förstod hur grunden var kunde hon börja tillägna sig informationen.

Hade en kund som ringde och hade lite frågor. Hon reagerade starkt när hon fick reda på att kursen kostade 6300:-. När hon frågade mig om den skulle vara dyrare om den gick över flera dagar så sa jag att den skulle kosta mindre i så fall. Det är tyvärr inte helt enkelt att berätta för er om den kompetens vi besitter. Det finns inga universitetsutbildningar som innehåller det vi kan. Finns inga kurser. Vår kompetens är lärd ur det skrivna, och praktisk erfarenhet.

Att lära ut och notera att flickan började bli självjusterande är något som ingår i allt vi lär ut. Det är något som ingår i allt lärande och ingår därmed i allt vi lär ut.


Tips
Ville även tipsa om våra kurser. Vi kommer ha kurser runtom i Sverige och i Finland nu i Oktober. Anmäl dig här.

Kurser i Kattmodellen


För att avsluta prenumerationen skicka ett mail till nyhetsbrev@kattmodell.se med ordet "Avsluta" (utan citationstecken) i ämnesraden.

Bookmark and Share