Webbadressen är http://kattmodell.se/utskick/nyhetsbrev/Nyfikenochenvis20110113.html
”Nyfiken och envis”Har du sett filmen Good Will Hunting? .

Ofta när jag tänker på utbildning tänker jag på autodidakter, självlärda, sådana som har lagt ner mycket tid på sin utbildning och på hur de lyckas. Jag har tidigare pratat om 'Hur man skapar genier' länk 1 eller länk 2.

Nyfikenhet är en lite lustig egenskap. Den tenderar att få husera fritt inom områden där ens uppmärksamhet fastnar. Man vill veta och tar reda på mer. Ibland är det inte helt lätt att komma vidare. Saker i ens eget liv kan spela in, ibland har man inte energi, men ändå vill man vidare. För några år sedan när jag bläddrade på tv:n hade Jay Leno en gäst som verkade kunna ”allt”. Jay Leno ställde till synes oförberedda frågor och mannen svarade. Han tyckte att det var superkul, och det märktes att han hade passion för det han svarade om.

Nyfikenhet är en bra drivkraft. Om man kombinerar den med envishet har man en riktig dynamo. En dynamo att ta fram när man hittar något man tycker om, är nyfiken på och vill veta mer om. Nästan alltid när någon ringer och frågar om vår kurs är lämplig för hans eller hennes barn frågar jag i princip bara om barnet kan prata och förstå svenska på ett normalt sätt. Kan han eller hon det, räcket det. Detta därför att den så viktiga första gemensamma lilla nyfikenheten redan finns där, annars hade hon eller han aldrig lyft luren och ringt, och det är den känslan som för tillfället behövs. Med hjälp av åratal av erfarenhet med barn tar vi sedan denna lilla första nyfikenhet och låter den växa. Snart får vi igång motivationen, entusiasmen och passionen. För brinner man för något, finns det inget roligare, och därmed är det mycket enklare att lära sig. Vad är du nyfiken på? Det finns ingenting som säger att du inte kan bli bra på det, eller lära dig mer om det – det enda hindret är en själv (och det är förhoppningsvis enklare att övertala/övertyga sig själv än andra!). Sätt igång! Snart kommer våren – en utmärkt tid för att hitta nya saker.

Med vänliga hälsningar

Patrick Lindblad

ps. Kursdatum vt 2011 vår hemsida.

För att avsluta prenumerationen skicka ett mail till nyhetsbrev@kattmodell.se med ordet "Avsluta" (utan citationstecken) i ämnesraden.

Kurser i Kattmodellen


Bookmark and Share