Webbadressen är http://kattmodell.se/utskick/nyhetsbrev/Strategier20101011.html
”Strategier”På kursen i Stockholm nyligen var Alva med. Alva har sedan länge haft problem med att läsa och skriva, men nämnde att hon hade väldigt lätt för att komma ihåg telefonnummer. Jag bad henne berätta hur hon gör för att komma ihåg ett telefonnummer. Hon sa att hon ser nummerskivan och därefter en hand som slår in numret. Jag frågade henne om hon kom ihåg varje nummer på samma sätt, vilket hon sa att hon gjorde.

Ni som har följt nyhetsbrevet ett tag vet att jag har nämnt minnesmästarna några gånger. Det var SM i minne nyligen och även de gör liknande saker som Alva. De lär sig att komma ihåg saker i bilder. Mattias Ribbing som vann SM berättar i en kommentar till DN att han tränar varje dag på att visualisera, precis som Kattmodellen talar väl om. Han svarar så här på frågan om vad som är hemligheten bakom hans framgångar:

– Man tränar på att visualisera – man vänjer hjärnan vid att tänka i bilder. Då har hjärnan nästan inte några begränsningar. Jag försöker träna varje dag. Ju oftare man övar på att tänka i bilder, desto bättre fattar hjärnan galoppen.

Mycket av minnesträningen sker automatiskt, och när jag frågade Alva om hon hade tänkt på hur hon kommer ihåg nummer, så sa hon att hon aldrig hade funderat på det. Hon bara gjorde det.

När jag noterar folk som är duktiga på något så frågar jag hur de gör och får ofta den här typen av svar. Vidare visar det sig att det finns lika mycket plats för generella minnesstrategier som individuella. Alvas metod för att komma ihåg telefonnummer är nog väldigt individuellt (andra kanske lär sig dem som en ramsa att lyssna på), medan exempelvis metoden för att komma ihåg hur man cyklar är väldigt gemensam för de flesta av oss. Flerparten av oss går till och med upp på cykeln från samma sida.

Läsning och skrivning är en sådan sak som vi menar är generellt för hela världen. Alla gör likadant, med individuella konfigurationer givetvis.

Om du vill se mer av minnesteknik, kika exempelvis på Minnesförbundets hemsida där de riktigt skarpa minnesmästarna håller till./Patrick Lindblad, Huvudtränare i Kattmodellen

PS. Kan du slå det här? Under SM i minne kunde Mattias Ribbing rabbla en talserie på 160 siffror i rätt ordning, efter att ha övat i endast fem minuter. Nytt svenskt rekord… det tidigare rekordet låg på 146 siffror.

Jag har ju tidigare berättat om pojken som blev oslagbar i Memory efter att ha gått kursen i Kattmodellen. Han lärde sig att visualisera framsidan av korten på baksidan.

För att avsluta prenumerationen skicka ett mail till nyhetsbrev@kattmodell.se med ordet "Avsluta" (utan citationstecken) i ämnesraden.

Kurser i Kattmodellen


Bookmark and Share