Vår magiska hjärna
Magi är ett ganska lustigt ord. Det betyder att man önskar något övernaturligt och så händer det.
Placebo är lite magiskt. Om man har svåra smärtor och får en injektion med morfin så får man mindre smärtor. Även om injektionen bara var saltvatten egentligen. Eller om man får något som bevisats ge bättre immunförsvar. Då får man bättre immunförsvar. Återigen så är det oavsett om det är en aktiv komponent eller inte. Faktum är att många av våra ”må-bra-sluta-vara-deprimerad” piller bara är någon enstaka procent effektivare än placebo.
Det finns mängder med bevis för hur placebo och nocebo (Placebos motsats, dvs det ger en skadlig effekt istället för en hjälpsam) fungerar.
Vår hjärna och kropp svarar på vad vi tror är verkligt oavsett om det faktiskt förhåller sig så eller inte.
När det gäller dyslektiker så är en slags noceboeffekt ständigt närvarande. De vet att de är dåliga på att läsa och skriva. Givetvis är det här uppbackat av en mängd bevis. Både externa och interna. Dessutom så ”vet” man ju inom den traditionella pedagogin att man inte kan bli av med dyslexi.
Om man har ett trossystem som är så starkt uppbyggt på det här sättet så måste vi som utbildar inom det här adressera det.
Ps. Glöm inte att placebo inte är en låtsaseffekt utan man får faktiskt fysiskt mätbara effekter. Den är alltså verklig. Nästan lite magisk.